Mahanje repom kod pasa: Ne znači da su nužno sretni što vas vide

Mahanje repom kod pasa: Ne znači da su nužno sretni što vas vide

Ljudi često misle da znaju sve o svojim kućnim ljubimcima no možda ipak postoje neki detalji koji su vam promakli i koji će vas iznenaditi kad ih pročitate. Donosimo neke činjenice o psima koje će vam zasigurno pomoći da još bolje razumijete vaše najdraže njuškice.

Svaka je njuška unikatna

Jeste li znali da nijedan pas nema istu njušku? Baš kao što svaki čovjek ima drugačiji otisak prsta, tako i psi imaju jedinstvene nabore na svojoj njušci. No njihovo je osjetilo njuha neusporedivo bolje naspram ljudskog, a centar zadužen za njuh u mozgu je do 40 puta veći od našeg.

Mogu biti ljubomorni

Vaš pas se čudno ponaša kada mazite drugog psa? Ništa neobično, i oni mogu biti ljubomorni čak i ako samo podragate drugog lajavca. Oni ih doživljavaju kao svoje rivale jer pažnju dajete nekome drugom.

Nisu daltonisti

Iako postoji uvjerenje da psi ne vide boje, to nije točno. Njihovo doživljavanje boja slično je našem doživljaju boja po noći.

Mahanje repom ima više značenja

Kad mađu repom, ne znači da su nužno sretni što vas vide. Ako mašu udesno, tada jesu, no ako mašu ulijevo, onda su prestrašeni. Brzo mahanje može biti signalizacija za agresiju, a nisko mahanje znači da su nesigurni.

I psi sanjaju

Ponekad se vaš psić trza dok spava, što znači da sanja. Baš poput ljud i oni mogu sanjati. Puno više sanjaju mali psi, a znanstvenici tvrde da su to većinom snovi o aktivnostima poput lovljenja repa i igranja.

Šesto čulo

Prema jednoj anketi, čak 67 posto vlasnika pasa prijavilo je da se njihovi ljubimci neposredno prije oluje ponašaju neobično. Ako je suditi po tome, oni zaista mogu imati šesto čulo da će se dogoditi nešto loše, a cviljenje ili pokušaj skrivanje je najčešći znak.

Ne zijevaju samo kada su umorni

Psi ne zijevaju samo iz umora, stoga na to obratite pozornost. Oni također mogu zijevati kako bi se smirili, a ponavljano zijevanje može biti znak da je vaše štene pod stresom ili se osjeća tjeskobno.

Koliko su pametni u usporedbi s ljudima?

Prema istraživaču pasa i autoru Stanleyju Corenu, pas razumije i preko 150 riječi, a toliko je lukav da može zavarati vlasnika ili druge pse da dobije poslastice.