Kako postati teta čuvalica?

Kako postati teta čuvalica?

Želite udomiti psa, ali niste sigurni hoćete li imati dovoljno vremena za njega, hoćete li se stići brinuti o svojem dlakavom prijatelju uslijedih novih i starih životnih obveza… Postoji način na koji možete provjeriti jeste li u mogućnosti imati ljubimca, samo trebate zatražiti da postanete teta/striček čuvalica.

Što znači biti teta/striček čuvalica provjerili smo u Udruzi za dobrobit i zaštitu životinja Indigo.

„Kad pronađemo psa, najčešće s obzirom da smo prostorno ograničeni mi nemamo gdje s njim. Dok traje potraga za zauvijek domom tu uskačete vi,  tete/stričeki čuvalice“, kažu nam iz Udruge Indigo. Vjerojatno se pitate što to znači biti čuvalica, a iz Udruge Indigo odgovaraju na sva vaša pitanja o toj temi.

Troškovi hrane i veterinara

Najvažnije pitanje je „Koliko to mene košta?“. Vas financijski ne košta ništa, svi troškovi koji nastanu za psa/mačku dok je kod vas na privremenom smještaju preuzimamo mi. To uključuje cijepljenje, čipiranje, hranu, eventualne lijekove, veterinarske troškove, ali isto tako i organizaciju prijevoza psa do i od veterinara ako nemaš mogućnost odvesti psa veterinaru.

Tvoje odgovornosti i prava

Nama je izrazito važno da pas bude u obiteljskom okruženju, što znači kućni smještaj s redovitim šetnjama. Isto tako, očekujemo da ćeš naučiti psa osnovnim stvarima kao što su „Dođi“, „Sjedi“, „Čekaj“, gdje se smije obaviti nužda, a gdje ne, što se smije grickati, a što ne… kada se radi o štencima onda je važno učiti ga hodati na povodcu, socijalizacija s ljudima i drugim psima (i macama ako ih imaš doma). Nije ništa teško, ne boj se J.

Ako pronađeš u svojim šetnjama (ili u krugu obitelji i prijatelja) potencijalne udomitelje za psa koji je kod tebe na privremenom smještaju, upućuješ ga na naš kontakt (Facebook, Instagram, mail) kako bismo mi odradili sve potrebne provjere i dalje se dogovarali za eventualno preuzimanje i udomljavanje psa.

Isto tako, od tebe očekujemo da ćeš slušati upute o odgoju, hranjenju i eventualnoj terapiji za pse koji je trebaju.

Tvoje je pravo, ako se toliko zaljubiš u svog privremenca, reći da ga želiš udomiti, ali to te molimo da napraviš prije nego mi nađemo i dogovorimo udomljenje. O svemu što se dogovaramo s potencijalnim udomiteljima ćemo te obavijestiti na vrijeme počevši s onim da imamo upit za psa, tako da ćeš imati vremena razmisliti želiš li zadržati psa ili ne. U slučaju da ga želiš zadržati, prolaziš istu proceduru kao i potencijalni udomitelji, a to je ispunjavanje upitnika i provjera uvjeta. Ništa strašno J

Ukoliko nakon nekog vremena odlučiš da više ne možeš čuvati našeg psa potrebno je javiti na vrijeme kako bismo mogli pronaći novi odgovarajući smještaj za njega.

Naše odgovornosti i prava

Naše odgovornosti su one prema podmirivanju svih troškova za psa koji je kod tebe na privremenom smještaju. Osim toga, naša je odgovornost oglašavanje psa i pronalaženje udomitelja. Mi ćemo u slučaju potrebe za veterinarom dogovoriti pregled i liječenje, naći prijevoz i odraditi sve što je potrebno kako bi se psu pružila pomoć u slučaju da je treba.

Naše je pravo psa maknuti sa smještaja ako smatramo da se treba iz bilo kojeg razloga maknuti. Isto tako zadržavamo pravo odlučiti kome se udomljuje pas za stalno.

Tvoja plaća

Naravno da nemamo novaca niti plaćamo čuvalice, ali obećajemo ti ljubav na lopate i sreću na kamione, šlepere… Zadovoljstvo spoznajom da si pomogao/pomogla spasiti jedan (ili više) život! Ima li bolje plaće na svijetu? We think not 😉

Sve u svemu, vrlo je jednostavno pomoći, samo se treba odlučiti J

Naravno, moramo napomenuti da mi ne možemo znati koliko će pas trebati biti na privremenom smještaju prije nego se udomi za stalno, niti od tebe očekujemo da nam čuvaš psa u nedogled. Kad nam se javiš za čuvanje, slobodno nam reci rok koji ti odgovara, odnosno vrijeme trajanja privremenog smještaja kojeg nam nudiš, kazuju iz Udruge Indigo.