Što je bitno u štenećoj dobi?

Što je bitno u štenećoj dobi?

Iskustvo koje štene doživi kad se prvi put nađe u nekoj situaciji ključno je za određivanje njegove reakcije u takvim situacijama u budućnosti. Njegovo upoznavanje s novim ljudima, stvarima i situacijama treba biti pozitivno i postepeno. Na taj način smanjuje se vjerojatnost da će mu sljedeće takve situacije biti nelagodne, a to je vrlo važno za njegovo dobro u odrasloj dobi.

Procesi upoznavanja psa s novim, različitim ljudima, psima i okolinom zovu se socijalizacija i habituacija. Prvi mjeseci štenetova života ključno su vrijeme za učenje o novim stvarima. Kao i kod ljudi, psi se rađaju prije nego im je mozak potpuno formiran – to znači da se živci i veze između živčanih stanica još uvijek ubrzano razvijaju u prvim mjesecima života. Ipak, živčani putevi koji se razvijaju tijekom ovog perioda zadržavaju se samo ako se aktivno koriste. Koliko god se činilo nevjerojatno, to znači da broj različitih situacija u kojima se štene nađe u najranijoj dobi ima dubok utjecaj na složenost živčanih puteva u njegovom mozgu. Omogućavanjem susreta s puno različitih situacija i sadržaja stvaraju se preduvjeti da štene odraste u prilagodljivog i sretnog psa.

Što to znači u praksi? Tijekom ovog važnog ranog perioda štenećeg života žele se postići dva cilja. Prvo, pružiti mu pozitivni doživljaj određenih situacija i stvari na koje će često nailaziti kasnije tijekom života. Konkretno, fokus je uglavnom na stvarima za koje se zna da uzrokuju probleme kod mnogih pasa u odrasloj dobi, npr. glasni zvukovi. Kao što je već naglašeno i objašnjeno, takve se situacije trebaju uvoditi postepeno i pažljivo uz puno pozitivnih poticaja.

Iako je važno usredotočiti se na savladavanje nekih određenih situacija, treba naglasiti i važnost susreta sa što više različitih događaja i iskustava, npr. ići na nova mjesta, upoznavati nove ljude, čuti buku i različite zvukove, šetati na različitim podlogama – sve to pomaže štenetu da se bolje snalazi u novim situacijama tijekom odrastanja. Ipak, pritom treba uvijek imati na umu ključnu stvar – promatrati njegovu komunikaciju kako biste bili sigurni da mu nova situacija ne stvara loš osjećaj. Ako se osjeća nelagodno, prenaglo ste ga izložili toj situaciji te je potrebno smanjiti intenzitet i postepeno ga pojačavati (udaljenost od čovjeka ili objekta, glasnoću zvuka itd.).

Primjerice, istraživanja su pokazala da gotovo polovica odraslih pasa negativno reagira na glasne zvukove kao što je vatromet. Kako biste to spriječili kod svog psa, potrebno ga je upoznavati s takvim situacijama postepeno uz pozitivne poticaje. Počinje se tako da se štene izlaže zvukovima koji često izazivaju fobije kod pasa (pucnjevi, vatromet), ali sa smanjenom glasnoćom (postepeno) i mnogo nagrađivanja (pozitivno) kako bi povezao zvukove s pohvalama i poslasticama. To će ga naučiti da ti zvukovi nisu nešto što bi mu trebalo stvarati nelagodu, pa se s vremenom može pojačavati glasnoća tako da se štene navikne na te zvukove dovoljno da ga ne plaši. Postepenim povećavanjem njegove tolerancije na takav podražaj zaista se može značajno smanjiti rizik da će se kasnije u životu toga bojati. Takvo postupanje treba provoditi vrlo oprezno jer prenaglim izlaganjem nelagodnom podražaju možete napraviti kontraefekt. Kod rješavanja već postojećih strahova, svakako preporučamo kontaktirati stručnu osobu.

Iako su prvi mjeseci života od velikog značaja za razvoj ponašanja kod pasa, uvijek je važno znati da pas uči tijekom cijelog života stoga je potrebno i dalje izlagati ga različitim situacijama kako odrasta. Njegovo poznavanje različite okoline s kojom se susretao kao štene treba obnavljati kako bi u tim situacijama ostao samopouzdan i kad se razvije u odraslog psa.

Ako imate štene, dobili ste praznu ploču koju ćete vi ispisati zajedno s njime – vi ćete oblikovati njegovo ponašanje. No, suprotno uvriježenom mišljenju da se „starog psa ne može naučiti novim trikovima“, odrasli psi također stalno uče te se različitim procesima učenja može modificirati ponašanje kod odraslih pasa. U svakom slučaju, bez obzira na dob psa, temelj vašeg rada sa psom mora biti učenje temeljeno na pozitivnim poticajima.